Det har varit en lätt hetsig stämning på bostadsmarknaden i Stockholm det senaste halvåret. En anledning kan vara att priserna just nu har pressats upp otroligt mycket, detta i samband med det amorteringskrav som skulle tas fram till augusti. Nu har ju Finansinspektionen tagit tillbaka “hotet” om amorteringskrav vilket gjort att rusningen mot att köpa bostäder  har lagt sig något, men det är fortfarande mycket dyrt att handla lägenhet i Stockholm.

En av anledningarna, tror många, är lockpriser. I en artikel från Dagens Nyheter har man här skrivit om hur kritiken växer mot misstänkta lockpriser på bostäder. Så här står det:

Flera mäklare anklagas för att sätta lockpriser, men det är nästan omöjligt att bevisa ett eventuellt fusk. Under första halvåret har bara en mäklare varnats. – Just nu följer vi utvecklingen och ser om det kan bli aktuellt att granska lockpriser under nästa år, säger Eva Westberg, chef för Fastighetsmäklarinspektionen.

Om det är lockpriser får man verkligen hoppas att Fastighetsmäklarinspektionen tar tag i det snarast möjligt. Lockpriserna gör att hela bostadsmarknaden blir helt skev vilket i sig hus mäklare bostadleder att folk helt enkelt inte har råd att köpa lägenhet.

Men det är klart, det går att hitta billigare alternativ om man rör sig ut till förorten. Då kan en även få en trädgård, vilket inte direkt är ett tråkigt inslag i vardagen. Dessutom kan man då få pengar över och köpa fina möbler och inredning och kanske lite trädgårdsstolar från kända varumärken till sin uteplats som man har fått på köpet. Det handlar ju kanske lite om att våga köpa bostad även där en inte tänkt sig. Du kanske vill bo i Vasastan eller på Södermalm, men för att det ska gå ihop rent ekonomiskt kanske det är till en fördel att istället välja en bostadsrätt i förorten.

Eller så kan du köpa ett hus lite längre bort, för en krona -. Det skriver man om i den här artikeln från Expressens Leva & Bo, men självklart är ingenting så enkelt. Så här står det:

Drömvillan i Gävle är till salu för bara en krona. Det låter billigt, men det finns en hake – den som köper huset måste flytta på det. – Jag har hittat minst 50 personer som vill flytta det och återskapa den till originalskick, säger Svante Helmbaek Tirén som har startat ”Rädda Villa Sjötorp”.