Det är roligt att handla på rea, vare sig du är ute efter accessoarer som halsband, hattar och väskor eller vill köpa kläder och annat. Men det är bra att veta om hur frakt och tullavgifter kan påverka det slutliga priset, det kan alltså vara smart att läsa på om detta innan man klickar på ”slutför beställning” eller liknande.

 

Ja, oavsett om du köper smycken eller annat på nätet är det viktigt att kolla både frakt och tullavgifter.

 

I ett tidigare inslag i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur det kommer bli dyrare att handla postordervaror från Kina. Tidigare har Postnord helt struntat i tullavgift när det kommit till kinesisk e-handel, något som tekniskt sett är skattesubventioner på flera miljarder kronor. Men nu ska momsen betalas, inte minst för att svenska privatpersoner köper varor för flera miljoner kronor från Kina och volymerna av paket och försändelser som når statliga Postnord redan är så förbluffande stora att de inte hinner ta emot och dela ut allt i tid.

 

E-handeln ska få momsbeskattning

 

Men nu har alltså Postnord haft krismöte med Tullverket och resultatet är att Postnord måste ta fram en handlingsplan för att komma åt momsförlusterna – denna handlingsplan ska vidare vara klar för presentation redan den 1 mars i år. Det är med andra ord bara att rappa på för det statliga bolaget som redan varit så mycket i blåsväder de senaste åren. Nu ska Postnords anställda dessutom utbildas i uppgiften som tullombud och de i kundtjänsten ska få gå en utbildning i hur de ska hantera just momsärenden. Även allmänheten ska få en bredare kunskap om vad som gäller när man köper kinesiska varor på nätet och får detta hemskickat.

 

Privatpersoners köp av varor från kinesiska e-handelssajter som exempelvis Wish och Alibaba har uppmärksammats för att moms inte alltid tagits ut – Metro