En bra kikare har egentligen hur många användningsområden som helst.  Hittar man billiga kikare på nätet eller i en butik bör man därför slå till, för det är inte så ofta som just kikare går att köpa till ett bra pris.

Som man hör på namnet är en kikare bra när man vill kika på saker. Detta kan vara lite vad som helst. En hobby som blir alltmer populär i Sverige, och som enligt vissa kommer att bli en av de största fritidsaktiviteterna under de kommande tio åren, är fågelskådning. Många fanatiska fågelskådare åker land och rike runt, med kikare för tusentals kronor, för att se sällsynta amerikanska sjöorrar och andra exotiska fåglar som förirrat sig till vårt land. Men fågelskådning behöver inte handla om det. Man kan börja med att spana från sin egen trädgård, från en park eller från ett friluftsområde, och se vilka fåglar man kan se i kikaren. Sedan kan man åka till kända skådarlokaler som Tåkern och Hornborgasjön, eller Ölands södra udde, för att se fler och ovanligare fåglar.

En kikare kan även vara användbar vis sportevenemang, exempelvis Stochampionatet på Axvalla travbana, eller bara en fotbollsmatch eller ett friidrottsevenemang. Ytterligare ett användningsområde är naturligtvis att spionera: på grannen, på snyggingen i huset mitt emot, eller på ungdomsgänget som brukar hålla till på gården på kvällarna. Se bara till att inte bli upptäckt när du spionerar, för det anses mycket ofint. Rikta snabbt kikaren mot himlen och utbrist, ”Åh, vilka vingar!” om du blir påkommen, så tror andra kanske att du skådar fåglar.