Det finns flera saker att tänka på när det kommer till att shoppa online såsom fraktkostnader, ångerrätt och bytesrätt – men vad är det för regler som gäller när man beställer varor från utlandet? Det tänkte vi berätta mer om idag!

Visst går det att frakta saker mellan olika länder på ett enkelt och smidigt vis, annars skulle något som onlineshopping aldrig fått sådan genomslagskraft som det fått. Men det finns en hel del saker som är viktiga att tänka på och dessa listas i full skala hos konsumentrådgivningstidningen Råd&Rön:

Utanför EU:
Visst är det fullt möjligt att handla varor utanför EU som privatperson, tack vare internet är nu faktiskt hela världen för vår shoppingplats. Men när det kommer till att handla utanför gränserna så ska man vara väl medveten om att det är andra regler än vad vi är vana vid som gäller. Allt som köps utanför EU beläggs med svensk moms och är även sammankopplade med tullavgifter – och dessa varierar från produkt till produkt och mellan land till land, så läs det finstilta noggrant. Vad som verkar billigt kan kosta massvis i slutänden om man inte är försiktig. Men en positiv sak är att du slipper stå för frakten om paketets värde är mindre än 1 400 kronor. Ett av Råd&Röns tips är att alltid dubbelkolla dessa kostnader hos tullverket innan köp.

Inom EU:
Det som är mest positivt när det kommer till att handla inom EU är att alla medlemsländer har ett gemensamt minimiskydd för konsumenter. Dock är skyddet varierande mellan länderna och något man måste kolla upp innan köp. Men något som kan vara bra för oss svenskar att veta är att om e-handelsplattformen tydligt riktas mot svenskar med svenskt språk, svenska priser osv så gäller faktiskt den svenska konsumentköplagen – oavsett i vilket EU-land företaget du handlar från finns i. Dessutom är alla varor tullfria, förutom när man köper alkohol och tobak